Orkaan Irma treft Sint Maarten (video)

 1. Koning en minister zondag naar Curaçao

  Koning Willem-Alexander vertrekt zondag naar Curaçao, vergezeld door minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koningsrijksrelaties. 

  De twee worden daar geïnformeerd over de hulpverlening die vanaf het eiland wordt verleend na orkaan Irma. Daar wordt ook bekeken of en wanneer een bezoek mogelijk is aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius.

  De koning wil daar niemand in de weg lopen, zei hij vrijdag tijdens een werkbezoek in de Amsterdamse Jordaan. "Hulpverlening, noodhulp is nu het allerbelangrijkste en als ik iemand in de weg loop, dan is mijn bezoek niet relevant", aldus de koning. 

  "Ik wil zien hoe de algemene hulpverlening vanuit Curaçao opgezet is en gerund wordt'', zei Willem-Alexander.

  Defensie: plunderingen en onrust

  Op Sint-Maarten vinden nog steeds plunderingen plaats. 

  "Soms in rustige en soms in onrustige sferen", zegt een woordvoerder van de marine. Mariniers en militairen van de marechaussee ondersteunen momenteel de lokale autoriteiten bij het bewaren van de openbare orde en veiligheid. "Zo kunnen de hulpgoederen effectief verdeeld worden zodra deze vanaf Curaçao arriveren." 

  Defensie bekijkt ook op welke wijze medische evacuatie kan plaatsvinden.
  Het vliegveld van Sint-Maarten is door marinepersoneel opgeruimd. Daarmee is de weg vrij gemaakt voor een vliegtuig van de luchtmacht met nog eens 110 extra mariniers, acht specialisten van de landmacht en genoeg voedsel en drinken voor 40.000 mensen voor de komende vijf dagen.

  De minister-president van Sint-Maarten, William Marlin, heeft de bevolking van zijn door orkaan Irma getroffen eiland toegesproken via de radio. 
  Hij veroordeelde de plunderingen en riep op tot kalmte.

  8 SEPTEMBER 2017

  Categorie 4

  Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft vrijdag de orkaan Irma in de categorie 4 geplaatst. 
  Irma blijft naar verwachting nog zeker drie dagen zeer krachtig. Ze beweegt ten noorden van Cuba met een snelheid van circa 25 kilometer per uur en windstoten van bijna 250 kilometer per uur in noordwestelijke richting. Irma gaat in het weekend in het zuiden of zuidoosten van de staat Florida aan land.

   

  The Sunstreams

  Ze zongen in 1989 een lied over een orkaan, die hier onder te zien is met de verschrikkelijke puinhoop op het eiland Sint Maarten.

   

   

  Olympia Radio wenst alle Nederlandse toeristen en mensen op het eiland veel sterkte toe!